GALLİLER BURASI SİZİN YERİNİZ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

En son konular
» Boğa
20'lik yaş dişinden tedavi seçeneği EmptyCuma 9 Ocak 2009 - 20:19 tarafından clementine

» ....
20'lik yaş dişinden tedavi seçeneği EmptyPaz 23 Kas. 2008 - 20:37 tarafından karakol

» Tuvalet Konuşmaları
20'lik yaş dişinden tedavi seçeneği EmptyPaz 16 Kas. 2008 - 15:35 tarafından aligazian

» Cehennem Sloganları
20'lik yaş dişinden tedavi seçeneği EmptyC.tesi 15 Kas. 2008 - 23:21 tarafından aligazian

» Karınca
20'lik yaş dişinden tedavi seçeneği EmptyPtsi 10 Kas. 2008 - 20:58 tarafından aligazian

» PES 2009
20'lik yaş dişinden tedavi seçeneği EmptyPaz 9 Kas. 2008 - 15:49 tarafından aligazian

» Atmosferde süper sera gazı
20'lik yaş dişinden tedavi seçeneği EmptyC.tesi 8 Kas. 2008 - 16:25 tarafından dahidebullu

» HIV virüsü tek bir hücrede bile hayatta kalabiliyor
20'lik yaş dişinden tedavi seçeneği EmptyC.tesi 8 Kas. 2008 - 16:23 tarafından dahidebullu

» Küresel ısınmayı durduran kaya
20'lik yaş dişinden tedavi seçeneği EmptyC.tesi 8 Kas. 2008 - 16:21 tarafından dahidebullu

Mayıs 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Takvim Takvim

Kimler hatta?
Toplam 20 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 20 Misafir

Yok

[ Bütün listeye bak ]


Sitede bugüne kadar en çok 219 kişi Paz 30 Tem. 2017 - 2:49 tarihinde online oldu.

20'lik yaş dişinden tedavi seçeneği

Aşağa gitmek

20'lik yaş dişinden tedavi seçeneği Empty 20'lik yaş dişinden tedavi seçeneği

Mesaj tarafından adrian Salı 12 Ağus. 2008 - 19:04

Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü 20'lik yaş dişinden elde edilen kök hücrelerle yeni bir tedavi seçeneği geliştirdi.Yeditepe Üniversitesi 100 yaşına kadar yaşamanın sırrını buldu. Bugün Yeditepe Üniversitesi rektörlük binasında YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın da katılımıyla yapılan açıklamada, kök hücre teknolojisinde yapılan devrim niteliğindeki çalışma, kamuoyuna duyuruldu. Üniversitenin Genetik ve Biyomühendislik Bölümü'nün kurucusu Prof. Dr. Fikrettin Şahin, "Yetişkin insan hücrelerini yeniden programladık. Bu, bugüne kadar mümkün değildi" dedi. Bu çalışmanın insana 100-150 yıl yaşamanın kapılarını açacağı vurgulandı. Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bedrettin Dalan, 161 yıl yaşama hayaline bir adım daha yaklaştı. Son konuşmalarında üniversitenin Genetik ve Biyomühendislik Bölümü'nün kök hücre teknolojisinde devrim niteliğinde buluşlara imza atabileceğini anlatan Dalan'ın sözlerinin ardında bölümün kurucusu Prof. Dr. Fikrettin Şahin başkanlığındaki çalışmalar yatıyor. The Ohio State Üniversitesi tarafından "Uluslararası Bilimadamı Ödülü"ne layık görülen Prof. Şahin yönetimindeki bölümün çalışmalarının ilk bölümü başarıya ulaştı. Buluşun devamında insanların yaşama "dalya" demesinin, yani 100 yaşına ulaşmasının yolu açılacak. Kök hücreler üzerindeki çalışma, bugün üniversitenin rektörlük binasında, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın da katılımıyla kamuoyuna açıklandı.

KÖK HÜCREYE PROGRAM
Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin, "yetişkin insan kök hücrelerini yeniden programladıkları"nı belirterek "Bu, bugüne kadar mümkün görünmüyordu. Bu kök hücre teknolojisinde bir devrimdir" dedi.

Enstitüdeki çalışmayla insan dişinden alınan kök hücrelere, yeniden programlama için gerekli olan genler başarıyla aktarıldı. Gen aktarılan yetişkin insan kök hücrelerinde yeniden programlamanın başarılı olduğu, laboratuvar ve hayvan deneyleri ile ispatlandı.

Prof. Şahin, söz konusu buluşun önemini "Kök hücre teknolojisi uygulamalarında karşılaşılacak sorunların bu gelişme ile aşılacağına inanıyoruz. Bunun için daha geniş ve kapsamlı hayvan modeli deneylerine de devam ediyoruz" dedi. Çalışmanın devamında birçok insanın hayali olan 100-150 yaşına kadar yaşamanın kapıları açılacak.


KÖK HÜCRE NEDİR, NE İŞE YARAR?
Kök hücreler, insan vücudunda bulunan ve her türlü vücut hücresine dönüşebilen ana hücrelerdir. Nerede bir zedelenme veya onarım ihtiyacı varsa, oraya giderek gereken hücre tipine dönüşür ve hasarı onarırlar. Kök hücreler, tüm vücut doku ve organlarıyla, kan dolaşımında bulunur. Özellikle bebeklerin göbek kordonu, kemik iliği ve damarlarımızdaki kanda daha fazladır.

Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bedrettin Dalan, çalışmanın kamuoyuna tanıtımı amacıyla üniversitede düzenlenen basın toplantısında, eskiden insanda sadece göbek bağında ve daha sonra diş kökünde var olduğu ispatlanan kök hücreyi yeniden programlayarak bir nevi embriyonik kök hücre haline getirildiğini hatırlattı:
"Arkadaşların teknolojisiyle bu kordon bankacılığı, diş bankacılığı artık dünyada sonuna gelmiş oluyor. Çünkü şimdi insanın bankası kendi dişinde saklı. Bu ispat edildi. Bunu daha kolay saklanır hale dişi değil de hücreyi saklayacak hale geldiler. İkincisi de şimdiye kadar yeniden programlama yapılmış. Ancak bunlar iyileştirme için hastalıklarda kullanıldığı zaman kendi içinde başka yan tesirleri olabiliyor. Kanserler olabiliyor, hastalıklar ortaya çıkartabiliyor. Bu ekibin yaptığı yeniden programlamada, bu yan etkiler tamamen ortadan kaldırılmış oluyor. Bunun anlamı da şu; bundan sonra hücresel gen tedavisinin emniyetli bir şekilde yapılmasının önü dünya çapında daha emniyetli şekilde açılmış olacak. Gen tedavisi dediğinizde kanserden tutun, aklınıza ne geliyorsa bir sürü hastalıkların daha emniyetli bir şekilde hücresel gen tedavisi yoluyla tedavi edilmesinin yolu açıldı. Karaciğer hastalıkları, bir sürü hastalıkların dolasıyla genetik olarak emniyetli bir şekilde tedavi edilebilmesinin yolu bugün itibarıyla açıldı."

Bedrettin Dalan, bu teknolojinin dünyada ilk olduğu, son derece geniş araştırmalarla yapıldığını ve bulunduğunu ifade ederek, patent için müracaatın da gerçekleştirildiğini bildirdi.

"SİVRİSİNEKLER TÜMÜYLE YOK OLACAK"
Üniversitenin Genetik ve Biyomühendislik Bölümü'nce daha birçok önemli çalışmanın yapıldığını belirten Dalan, insanlık için tehlike oluşturan sivrisinekleri tümüyle yok edecek çalışmaların üniversitede tamamlandığını söyledi. Dalan, "İnşallah çalışmalar tamamen bittiğinde, insanın bir düşmanı daha yer yüzünden yok olacak. Sivrisineğin larvasını tamamen yok eden çalışmalar, bakteriyel çalışma ile bitirildi" dedi.

Bölüm bünyesinde yapılacak çalışmalar için 60 milyon dolar yatırım yapıldığını kaydeden Dalan, çalışmalar ilerledikçe yatırımlarının artacağını ifade etti.
adrian
adrian
Yardımcı Doçent
Yardımcı Doçent

Mesaj Sayısı : 27
Kayıt tarihi : 04/08/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz